Zajednica Krvi Kristove u župi sv.Josipa Radnika u Osijeku svečano je prolavila 20. obljetnicu djelovanja u župi trodnevnicom, koja je počela u petak 16. rujna, a završila u nedjelju 18, rujna.

Sve tri dana župna crkva bila je puna vjernika; osim članova Zajednice ove župe,  ovoj iznimnoj svečanosti pribivali su i članovi Zajednice Krvi Kristove iz osječke konkatedrale, župe sv.Petra i Pavla. Zajednica u konkatedrali  je, rekli bismo, „kći“ Zajednice koja se okuplja u crkvi sv.Josipa Radnika, koju su osnovali, „prenijeli“ članovi iz ove župe prije trinest godina.

Prvi dan proslave počeo je klanjanjem pred Presvetim prije sv.mise, koje je, kao i misu, predvodio bvši župnik, vlč. Florijan Kvetek. Nakon mise pridružio se domjenku, koji su pripremili članovi Zajednice u znak zahvalnosti Bogu za sve milosti koje su tijekom dvadeset godina dobili, i dobrodošlicu svojim http://www.cialispharmaciefr24.com/cialis-peut-il-rendre-sterile/ gostima iz sestrinske Zajednice u Osijeku, te drugih zajednica koje djeluju u župi. Pozivom da im se pridruži u proslavi željeli su vlč.Florijanu zahvaliti na plodnoj suradnji tijekom svih  godina (2007.-2014) njegova upravljanja župom, a novog župnika, vlč. Vladimira Delića, s nadom da će da će suradnja i s njim biti Bogu ugodna, a svima u župi blagotvorna.

Drugi dan trodnevnice klanjanje pred Presvetim prije sv. mise vodile su redovnice Družbe Klanjateljice Krvi Kristove iz Zagreba. Nakon mise sestre su priredile kratki duhovni „domjenak“, „power point“ prezentaciju života svoje utemeljiteljice sv.Marije De Mattias. Naglasile su da je Marija de Mattias već  kao mlada djevojka, rođena u Vallecorsi 1805, svoj život željela posvetiti Bogu u zahvalnosti za svu Isusovu ljubav klanjajući se Njegovojkrvi, prolivenom za naš spas.. Družba je  osnovana 4.ožujka 1834. Glavno poslanje Družbe  je surađivati s Kristom u njegovu djelu otkupljenja. Cijelom programu su prisustvovale  sestre: s.Ancilla Vukoja, s.Mara Matijević, s. Zrinka Ravnjak i s. Marija Pranjić.

U nedjelju, 18. rujna župna sv.misa bila je posvećena ovoj značajnoj obljetnici, a slavio ju je mladi redovnik, misionar Krvi Kristove, p.Stjepan Horvat. Prije mise vjernicima se obratila s.Ancilla, koja je sve  prisutne pozdravila i upoznala s djelovanjem Zajednice u župi. Zahvalila je župnicima – pokojnom mons. Nikoli Kerčovu, vlč.Florijanu Kveteku, vlč.Ivici Martiću i sadašnjem župniku vlč. Vladimiru Deliću na suradnji s članovima Zajednice Krvi Kristove tijekom proteklih dvadeset godina. Iz govora s.Ancille saznali smo da je Zajednica Krvi Kristove u ovoj župi počela kad je gospođa Barbara Bogdanić, 1996. sudjelovala na seminaru u župi sv. Obitelji u Osijeku, te tada prvi put čula da postoji molitvena Zajednica Krvi Kristove koju vode laici. O toj zajednici govorila je jedna gospođa iz Rijeke. Poslije seminara ju je gospođa Bogdanić zamolila da joj pokloni molitvenik „Krvi Kristova, spasi nas“. Toliko joj se sve svidjelo, da je nazvala Klanjateljice Krvi Kristove u Zagrebu, zajedno sa svoje dvije kćeri učlanila se u  Zajednicu, te dobila odobrenje da se mole u svom stanu. Već slijedeće, 1997. godine, dobrotom župnika,  mons.Nikole Kerčova tek malobrojna zajednica dobiva prikladne prostorije u župi, a 1998, vodstvo Zajednice preuzima gospođa Ruža Maršalek, koja polazi i formativne seminare za voditelje u Zagrebu. Zbog zdravstvenih razloga gospođe Maršalek, Povjerenstvo za ZKK. 2002. imenuje novu voditeljicu – gospođu Vericu Davidović, koja s puno zanosa, i oduševljenja vodi zajednicu punih dvanaest godina. 2013. godine vodstvo Zajednice preuzima gospođa Katarina Pongrac,“osoba skromna, nenametljiva, puna ljubavi prema Krvi Kristovoj i članovima Zajednice“, rekla je s.Ancilla, i dodala, da ova samozatajna žena vodi Zajednicu sve do danas.

„Kao i sve druge Zajednice Krvi Kristove diljem naše domovine ova Zajednica bila je od samog početka do danas uključena u život župe trudeći se da svojom molitvom i drugim konkretnim aktivnostima doprinosi kvaliteti vjerničkog života u župi. K tome, svake godine sudjeluje na hodočašću, na noćnom bdijenju u nacionalnom svetištu Krvi Kristove u Ludbregu, koje organiziraju i vode sestre Klanjateljice i misionari Krvi Kristove.!Ova zajednica broji oko 25 članova, koji se tjedno sastaju na molitvi, u koju uključuju sve potrebe župljana i svih stanovnika ovoga grada. Svoje izlaganje s.Ancilla je zaključila riječima osnivateljice Družbe, sv.Marije De Mattias:

“Budite hrabre. Isus nas beskrajno ljubi bez ikakve naše zasluge. Ljubimo ga jako, jako, jer dostojan je biti ljubljen. Ljubimo ga također i ubog velikog djela otkupljenja i zbog Krvi koju je htio proliti iz ljubavi prema nama. Neka naše srce bude uvijek zaokupljeno Isusovom ljubavlju!“ Proslava Zajednice Krvi Kristove u Osijeku, kojoj pripadaju uglavnom žene starije životne dobi, ima prepoznatljivi, dirljivi „biblijski šarm“. Naime, malo tko od vjernika zna i razmišlja o slijedećoj činjenic: Najviše relevantnih podataka iz života neke žene u Novom Zavjetu ima o staričici Ani, proročici u Hramu, kojoj je dano da doživi 84.godine i – prepozna u Marijinom sinčiću – Mesiju.

Zajednice Krvi Kristove su zato u Osijeku biblijski skriveni biser, bogatstvo Crkve. Sve članice krasi zadivljujuća ustrajnost u pohađanju svakodnevne sv.mise,  tjednih sastanaka, u godišnjim hodočašćima, te u raspoloživosti da ustrajnoj molitvi za Crkvu sjedinjujući sve svoje muke s Krvi Kristovom. Tijekom tri dana svečane proslave – njihova lica blistala su osmijehom i radošću. I dok su pripremale domjenak, i dok su razgovarale sa svojim gostima, i sa svojim župnicima…one su duhom molile, prikazujući sve što im život donosi – Krvi Kristovoj, s ljubavlju!

Ana Penić