RIJEČ GOSPODNJA, V. VAZMENA

» Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge!“

Iv 13, 31-33a.34-35

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

Pošto Juda iziđe iz blagovališta, reče Isus: »Sada je proslavljen Sin Čovječji i Bog se proslavio u njemu! Ako se Bog proslavio u njemu, i njega će Bog proslaviti u sebi, i uskoro će ga proslaviti! Dječice, još sam malo s vama. Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas, tako i vi ljubite jedni druge. Po ovom će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge.«

 

LJUBITE JEDNI DRUGE!

‘Zapovijed vam novu dajem, ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas” , kaže Isus u evanđelju pete Vazmene nedjelje.

Tome je prethodila rečenica koju je izrekao nakon što je Juda otišao iz blagovališta Posljednje večere: „Sada je proslavljen Sin čovječji.“ Juda ga ide izdati, predati sramotno, a Isus kaže: ”Sada je proslavljen Sin čovječji”, jer gleda na cilj. Cilj je Uskrsnuće. Muka na uskrsnuće nuka. Zato nam daruješ ljubav koja pobjeđuje, Gospodine, sebičnost osobnu i međusobnu. Zato kažeš: ”Čisto srce stvaram vam. Poželite ga, vapite za njim da bih ga mogao očistiti.

Čistoća je rezultat – plod čišćenja. Čišćenje je neugodno, čistoća je predivna. A ona je podloga da bi ljubav mogla biti uručena. Čista ljubav beskompromisna, neuprljana bludnošću ni u mislima. A to znači htjeti, Isuse Tebi do kraja pripadati. Ne htjeti biti podijeljen između svijeta i Tebe, između Zloga i Tebe. Ne baviti se uzaludnim nemogućim spajanjem Pakla i Raja – to je odijeljeno i nespojivo.

Doduše, mi ne možemo biti do kraja dobri na ovoj zemlji, ali odlučimo li se za Tebe, Ti postaješ dobar u nama. Ti možeš razvijati svoju dobrotu u nama, u meni.
Zato sam pozvan predati Ti svoju ograničenu, neiscijeljenu, sebičnu ljubav, a Ti mi daruješ svoju i kažeš: ”Ne boj se, služi drugima radi Mene jer i oni su moji, gledaj ih očima srca! Ne smanjivaj ponudu zbog eventualne ali stvarne mogućnosti da od ljudi budeš ranjen jer moja će te ljubav uvijek iscjeljivati.

Iscijeli me, Gospodine! Iscijeli me od straha primanja i davanja ljubavi. Od straha odricanja svoje da bih primio Tvoju ljubav. Od straha da budem protočni bojler Tvoje ljubavi jer jedino ljubav jest spas. Vjera i nada ne mogu spasiti bez ljubavi! Bit ćemo suđeni po ljubavi. Ljubav je mjerilo raspoznavanja jesmo li Tvoji, ili svoji, ili tuđi – otuđeni. Ljubav oslobađa od otuđenosti, ona zbližava ali ne zarobljava, ne uvjetuje, ne pamti zlo, oprašta, raduje se tuđem dobru kao da je vlastito pa ga ne mora sa zavišću promatrati.

Ljubav je Bog. Bog je ljubav. Treća božanska osoba jest Ljubav – ljubav Oca i Sina. Otac Sina grli vječno i zauvijek. Taj zagrljaj Oca i Sina, Duh je Sveti. Zato blagoslovi Gospodine sve naše zagrljaje. Oslobodi ih od natruha sebičnosti, tjelesnosti, bludnosti. Daruj nam radost otkupljene djece Božje da se međusobno možemo ljubiti kao Tvoja djeca – u slobodi djeteta Božjega, djece Božje, bez straha da će nas netko optužiti za djetinjastost, ali s povjerenjem da nikoga ne moramo unaprijed promatrati kroz naočale sumnje, kroz puškarnice nepovjerenja.

Stoga Gospodine, predajem Ti se jer se Ti meni predaješ. Ne činim ja divovske napore nekakve, da bih Tebe zadivio i da bih kod Tebe nešto isposlovao. Nemam ništa dobroga a da to nije Tvoje. A zato se odričem svega lošega i lošeg upravljanja Tvojim dobrima, Tvojim sposobnostima. Očisti svaku moju sposobnost ricinusom patnje kako bih mogao živjeti za Tebe služeći ljudima. I zato me pozivaš da primim tu ljubav i da se mi Tvoja djeca ljubimo međusobno u ozračju Tvoga vodstva. Jer kad me Ti vodiš, ja ni sebe ni drugoga ne zavodim. Kad me Ti ljubiš, ja se mogu odreći svoje ljubavi i primiti Tvoju. I ljubiti druge Tvojom ljubavlju i primati Tvoju ljubav od drugih.

Hvala Ti što je Tvoja ljubav Zakon. Neka bude zakon i za mene da ne poznam nikakvog drugog zakona, da se odričem svih drugih bezakonja jer: Ti si ljubav koja ljubi.
Hvala Ti, Isuse na konkretno ostvarenoj Tvojoj ljubavi prema meni i prema nama. Amen.