Osnaženi u Godini vjere

Beatifikacija vlč. Miroslava Bulešića, mučenika 

     Godinu vjere u našoj Župi, Župi sv. Josipa Radnika, Osijek obilježili smo tribinama i predavanjima o našim hrvatskim svecima i blaženicima. Poradi naših Milosrdnih sestara sv. Križa održana je i tribina o blaženoj sestri Ulriki, jednoj od njihovih susestara. Obradovala nas je vijest da će, baš u Godini vjere, još jedan hrvatski mučenik biti proglašen blaženim.

      Župa je za župne suradnike organizirala odlazak u Pulu s ciljem prisustvovanja Euharistijskom slavlju proglašenja blaženim Miroslava Bulešića, svećenika – mučenika. Lijepi broj župnih suradnika prijavio se za ovo putovanje. Kako ne bismo taj daleki put morali prevaliti noću i tako umorni prisustvovati beatifikaciji, župnik Florijan se potrudio stupiti u kontakt s medulinskim župnikom i osigurati nam smještaj i noćenje u Medulinu. Zahvalni smo Bogu što  je medulinski župnik, vlč. Ante Močibob, uspio organizirati smještaj i spavanje za sve nas u domovima dobrih Medulinaca.  

      Na put smo krenuli u petak, 27. rujna. S nama je pošlo nekoliko Milosrdnih sestara sv. Križa, tri sestre iz obitelji Malih Marija, kapelan i župnik. Uz molitvu, pjesmu i druženje ugodno smo putovali i u večernjim satima sretno stigli u Medulin, lijepo mjesto na krajnjem jugu Istre. Pred medulinskom crkvom dočekali su nas naši domaćini. Večer smo proveli u druženju s njima, a većina nas uspjela je poći u večernju šetnju Medulinom i umočiti prst u more.

       U jutarnjim satima, u subotu 28. rujna, pozdravili smo se s našim domaćinima i krenuli u Pulu, točnije u velebnu pulsku Arenu. Tamo smo s nestrpljenjem čekali početak svečane beatifikacije. Ljudi su pristizali iz svih krajeva naše domovine i Arena je, vrlo brzo, bila puna razdraganih vjernika. Prema službenim podacima tome, za hrvatski narod i Crkvu, značajnom događaju prisustvovali su svi hrvatski biskupi, oko 700 svećenika i više od   17 000 vjernika.

         Na ovom svečanom Euharistijskom slavlju vlč. Miroslav Bulešić je prema dopuštenju Svetoga Oca uzdignut na čast oltara. Miroslav Bulešić rođen je 1920. godine u Čabrunićima u općini Svetvinčenat. Za svećenika je zaređen 1943. godine. Već kao mladi svećenik stekao je veliki ugled i bio je omiljen među vjernicima, a sve omraženiji komunistima i njihovom režimu. Trpio je sve jače pritiske komunista koji su mu otvoreno prijetili i koji su svoje prijetnje ostvarili 24. kolovoza 1947. godine u Lanišću. Tamo su nakon završetka krizme upali u župnu kuću i ubodima nožem u grlo ubili vlč. Miroslava Bulešića.

      Sretni smo, ponosni i zahvalni Bogu što je i ovaj hrvatski mučenik proglašen blaženim.

       Poslije, za sve nas posebno proživljenog, dostojanstvenog Euharistijskog slavlja krenuli smo s kolonom vjernika prema stajalištu gdje su nas čekali naši autobusi. Napustili smo Pulu i odvezli se do Duge Uvale. Tamo smo na lijepoj, suncem okupanoj, obali zajedno blagovali, družili se, uživali u ljepotama prirode, a ponajviše u našem zajedništvu. Kako je temperatura srca, zraka i mora bila više nego ugodna većina je u moru smočila noge, a oni hrabri su se i okupali. Osnaženi u svojoj vjeri, zračili smo radošću, a među nama se osjećala posebna povezanost. Mislim da smo na ljude koji su se zatekli u našoj blizini ostavili dojam da se radi o jednoj velikoj, složnoj obitelji. Nakon ovih lijepih trenutaka provedenih uz najljepše more na svijetu krenuli smo put našega Osijeka.

       Vozeći se prema svojim domovima opet smo uživali u pjesmi, smijehu i molitvi kojom smo zahvaljivali dobrom Bogu za naše zajedništvo i za sve što smo doživjeli na ovom lijepom putovanju

Osnaženi u Godini vjere