U nedjelju 05. lipnja 2016. godine, naša župna zajednica pohodila je katedralu sv. Petra u Đakovu, povodom jubilejskog hodočašća osječkih dekanata.

Pred vratima đakovačke katedrale dočekali su nas kanonici Prvostolnog kaptola: mons. Luka Strgar, katedralni ceremonijar i mons. Ivan Ćurić, generalni vikar. Nakon započetog pjevanja jubilejskoga himna „Milosrdni kao otac“, mons. Ćurić je predvodio kratki obred prije prolaza vjernika kroz Vrata milosrđa prvostolne crkve. Hodočasnici su zatim pobožno i uz pjevanje jubilejskog himna ulazili kroz sveta vrata. Prije misnog slavlja, mons. Ćurić i hodočasnici su animirali pobožnost Božjem milosrđu.

Misno slavlje predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, uz koncelebraciju đakovačko-osječkog nadbiskupa u miru Marina Srakića i tridesetak svećenika Istočnog i Zapadnog osječkog dekanata. Posluživali su bogoslovi iz oba dekanata, među kojima je bio i bogoslov iz naše župe Dominik Nedjeljković. Liturgijsko pjevanje animirao je zbor s oko 300 pjevača iz župa osječkih dekanata, kojem  se pridružio i značajan broj

članova našeg župnog zbora.

Pozdravni govor uputio je mons. Vladimir Dugalić, biskupski vikar za pastoral grada Osijeka. Istaknuo je kako vjernici ovim hodočašćem žele iznova otkriti snagu i ljepotu Božjeg milosrđa, iskusiti ljubav Boga koji tješi, oprašta i daje snagu, te krista kao jedina vrata kroz koja se ulazi u spasenje i u zajedništvo s Ocem. Za Osijek je rekao da je grad koji je ne samo susjedište Đakovačko-osječke nadbiskupije, nego i grad koji je istinska metropola Slavonije, te je prepoznat kao sveučilišni grad, te političko, društveno, znanstveno, kulturno, komunikacijsko i gospodarsko središte Slavonije.

Pozdravljajući vjernike, biskupskog vikara, dekane, župnike, župne vikare, redovnike i redovnice, nadbiskup mons. Đuro Hranić je posebnu zahvalnost izrekao mons. Marinu Srakiću:“ Prije osam godina središnja osječka župna crkva postala je konkatedralom naše biskupije. Osijek je ušao u naslov i uzdignut na razinu susjedišta naše Nadbiskupije i crkvene pokrajine. U Osijeku je uspostavljen Vikarijat naše Nadbiskupije te su uređeni i dograđeni stambeni, administrativni i pastoralni prostori – Vašim velikim nastojanjem i zauzimanjem. Hvala Vam na svemu što ste učinili za grad Osijek.“

Nadbiskup mons. Hranić u svojoj homiliji je naglasio: „Ta je majka kojoj je Isus uskrisio sina jedinca slika naše mjesne Crkve i župnih zajednica, župa vaših osječkih dekanata, jer su one mjesta susreta s

uskrslim Isusom, mjesta gdje se vjernički kršćanski život rađa, događa i obnavlja snagom i djelovanjem raspetoga i uskrsloga Gospodina.“ Istaknuo je kako u osječkim dekanatima živi i djeluje oko 40 svećenika, 60 redovnica, 50 vjeroučitelja i barem stotinjak osoba koje su pohađale neki oblik teološkog obrazovanja za vjernike laike.

Pred kraj misnog slavlja predstojnik škole, dr. Stanislav Šota održao je uvodni govor, a nadbiskup mons. Hranić je podijelio potvrdnice polaznicima Škole za župne suradnike. Od 23 polaznika iz osječkih dekanata, kojima su uručene potvrdnice, četiri polaznika su iz naše župe i to: Domagoj Jakumetović, Krešimir Jakumetović, Biserka Sorić i Dragica Šebalj. Zatim je nadbiskup darivao sve župnike osječkog dekanata slikom đakovačke katedrale.

Nakon misnog slavlja ispred katedrale Tamburaško društvo „Pajo Kolarić“ održalo je prigodan glazbeni program, uz koji su poneki hodočasnici i zaplesali.

 

Renata Meleš